Jak rozpalić w kominku?
   12/14/2018 23:25:50    0 Komentarzy
Jak rozpalić w kominku?

Niezależnie czy posiadasz kominek powietrzny, wodny czy kozę, warto nauczyć się jak prawidłowo go rozpalać.

Czym palić?
Kominek od zawsze kojarzy się ze zwęglonym drewnem, ale nie jest to jedyna opcja. Od wielu lat na rynku możemy znaleźć również brykiet drzewny. Przy obu wariantach należy pamiętać aby korzystać z opału drzew liściastych.

Która opcja jest lepsza? Brykiet drzewny jest zdecydowanie bardziej kaloryczny i wydajny w porównaniu z drewnem, co zapewnia dłuższy efekt palenia się w kominku. Brykiet to nic innego jak wysuszone i sprasowane w kostkę odpady drzewne, dzięki temu mamy pewność, że nasz opał jest suchy w 100%, czego nie zawsze możemy być pewni w stosunku do drewna. Przy paleniu mokrym drewnem, narażamy nasz kominek oraz cały układ dymowo-kominowy na osadzanie się sadzy i jego niesprawne funkcjonowanie.

Czego nie robić rozpalając kominek?
Pod żadnym pozorem nie wolno palić śmieci, w tym szczególnie tworzyw sztucznych w kominku. Takie działania nie tylko mogą zaszkodzić prawidłowemu działaniu Twojego kominka, lecz przede wszystkim dym pochodzący ze spalania takich materiałów znacząco zanieczyszcza nasze powietrze. Bądź Eco! Nie pal śmieci!



Jaka jest procedura palenia?
1. Oczyść wnętrze i popielnik kominka z popiołu
2. Układaj opał poziomo, na samej górze tworząc niewielki 'daszek' pod którym umieścisz podpałkę.

3. Podpal podpałkę i umieść ją pod wcześniej utworzonym 'daszkiem' z opału.
4. Zamknij drzwiczki i czekaj aż opał stopniowo zajmie się ogniem.
5. W kominku płonie ogień? Teraz możesz cieszyć się ciepłem oraz widokiem.

Co warto wiedzieć przy rozpalaniu?
1.
Rozpalanie od dołu to już stara szkoła, rozpalając drewno czy brykiet od góry, zwiększasz wydajność i strawność swojego kominka, dbając pry tym o czystość szyby i środowiska.
2. Rozpałka nie jest konieczna, ale na pewno znacznie ułatwi Państwu ten proces. Pamiętaj aby korzystać z podpałek w postaci stałej.
3. Za pierwszym razem, rozpalanie kominka to mozolna i trudna praca, wraz z większą częstotliwością palenia w kominku ten proces ulegnie czasowemu pomniejszeniu.
4 Warto również pamiętać, że jedne z pierwszych paleń w kominku bywają dość nieprzyjemne w zapachu. Jest to spowodowane wypalaniem się zarówno kominka jak i układu dymowo-kominowego.


Kiedy i jak usuwać popiół z kominka?
Pierwszą zasadą którą trzeba się kierować przy czyszczeniu kominka, jest pewność, że piec jest zimny i nie zostały w nim elementy żarzące. Popiół zgarniamy szufelką i miotełką osprzętu kominkowego i wyrzucamy odpowiednio zabezpieczając odpady. Jeśli posiadają Państwo kominek z popielnikiem, wystraszy zagarnąć wszystko do jego wnętrza i pozbyć się całości z pojemnika. Szybę czyścimy przy użyciu odpowiednich preparatów dostępnych w branżowych sklepach oraz najlepiej bawełnianej ściereczki. Należy pamiętać, że szyba musi być bezwarunkowo zimna, w przeciwnym razie, może uleć ona zniszczeniu.